Hőszivattyúk, új építésű ingatlanokba

A környezetbarát technológiáról bővebben...

A házépítési szabályok megváltózóban...

Ugyanis 2021. Május 31. után csak a közel 0 energiaigényű új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az új szabályozással előírták a szigetelések vastagságát, a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét és annak energiaszükségleti maximumát. Szigorúbb szabályozás alá került a fűtési és gépészeti rendszer, és előírták, hogy az épületek energiaszükségletét legalább 25%-os részarányban megújuló energiaforrásból kell biztosítani.

Miért fontos a megfelelő fűtési rendszer kiépítése?

Azért, mert a fűtés és a meleg víz készítés az épületek legnagyobb energiaigényű művelete. Nagy mértékben befolyásolja a lakók komfortérzetét, ezért fontos, hogy megbízható, stabilan működő optimális rendszert építsünk. A trendek és a jogszabályok változásával egyre nagyobb teret nyernek az energiatudatossági és környezetvédelmi szempontok is, amelyek hosszú távon kifizetődő hatással szolgálnak mind saját magunk, mind a bolygónk számára.

A 25%-os megújuló energia arány eléréséhez alkalmas energiaforrások a következőek lehetnek...

  • Tűzifa
  • Biomassza, biomasszából előállított energia
  • Biogázok energiája
  • Fapellet, agripellet
  • Nap, szél, vízenergia, geotermális
  • Geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energi

Így érheted el a 25%-os megújuló részarányt a gyakorlatban...

A legáltalánosabb megoldások lakóépületek esetén a napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk és a szilárdtüzelésű kazánok.

A hőszivattyú, mint legjobb alternatíva...

Az alternatívak közül a hőszivattyú képes a legszerteágazóbb módon kielégíteni szükségleteinket, segítségével egész évben teljes komfortot tudunk elérni otthonunkban. Használhatjuk padló és felület fűtésre-hűtésre, radiátorokhoz, fan coilokhoz, és készíthetünk vele mosogatáshoz és fürdéshez szükséges használati meleg vizet. A nagyobb teljesítményű modellekkel akár még medencénk vizét is fűthetjük. Gazdaságilag talán a legjobb ár-érték arányú alternatívának mondható, hiszen hasonló költséggel rendelkezik, mint egy napelemes rendszer kiépítése, azonban egy hőszivattyús rendszerrel kipipáljuk a hűtési-,fűtési,- és meleg víz szükségletünket.

A klíma, mint legolcsóbb alternatíva...

​Míg a hagyományos értelemben vett hőszivattyúk levegő-víz hőszivattyúk, tehát a kültéri levegőből elvett energiával fűtik vagy hűtik a vizet, addig a légkondicionálók tulajdonképpen levegő-levegő hőszivattyúk. Legnagyobb előnyük, hogy ezek a rendszerek telepíthetők a legkisebb ráfordítással. Segítségükkel egy napelemes rendszer árának töredékéből megoldjuk a jogszabályoknak való megfelelést, továbbá rendkívül gyorsan lehet velük fűteni és hűteni. Legnagyobb hátrányuk, hogy nem képesek meleg víz előállítására, tehát szükség van mellettük meleg vízkészítő berendezésre. (pl:villanybojler)

Ezek után bizony felmerül a kérdés, most akkor klímát vagy hőszivattyút válasszak?

Válassz klímát akkor, ha csak a jogszabályoknak akarsz megfelelni és olcsón meg akarod úszni, akkor klímát.
​Válassz hőszivattyút akkor, ha ár-érték arányban keresed a legjobb megoldást.

És végszóként a legfontosabb dolog az, hogy ennek segítségével minden fűtési, hűtési és meleg víz szükségletet kielégítesz!
Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet a témában, küldj nekünk üzenetet ide kattintva, vagy hívj minket bizalommal a +36 (30) 496 1707-es telefonszámon